In voor- en najaar merken veel huishoudens dat de ruiten beslaan. Hoe komt dit? Is dit normaal of is er iets mis met uw ramen of het isolatieglas? Dat ligt er maar net aan of uw ramen aan de binnenkant of buitenkant beslaan.
Condens aan de buitenzijde van de ramen
We beginnen met goed nieuws. Het is heel logisch dat ramen in het voorjaar en najaar aan de buitenkant beslaan. In dit geval betekenen beslagen ramen dat uw isolatieglas goed z’n werk doet.
Het ontstaan van condensvorming aan de buitenzijde
Doordat de verwarming weer lekker aan staat en het buiten koeler wordt, slaat de koudere lucht van buiten neer op de warmere geïsoleerde ramen. Hierdoor ontstaat condensvorming. Zodra de temperatuur buiten iets oploopt en de luchtvochtigheid afneemt, verdwijnen de beslagen ramen als sneeuw voor de zon. Bij triple isolatieglas duurt dit iets langer. Condensvorming is dus geen fout in het product, maar een gevolg van de zeer hoge warmte-isolatie van het glas.
Condens aan de binnenkant van de ramen
Zijn de ramen aan de binnenkant beslagen of signaleert u zelfs druppeltjes op het kozijn, aan de onderkant van het glas? Ook dan is er geen man overboord. Toch is actie in dit geval nodig als u een gezond binnenklimaat in uw woning nastreeft. De condens aan de binnenkant van de ramen betekent dat er niet genoeg ventilatie is. Dat zien we vaker bij woningen die voorzien zijn van sterk isolerende kozijnen, ramen, deuren en schuifpuien.
Het ontstaan van beslagen ramen aan de binnenkant
Isoleren betekent ventileren. Dat kan ook via de ventilatiestand op een draaikiepraam of via een ventilatierooster, maar natuurlijk werkt een mechanische ventilatie ook perfect. Zorg dat u snel actie onderneemt, want teveel vocht in huis kan leiden tot bijvoorbeeld schimmelvorming en allergische klachten. Zet in elk geval 10 minuten de ramen en deuren tegen elkaar open. Het vocht verdwijnt en vanaf nu is het zaak te blijven ventileren om beslagen ramen aan de binnenzijde van de woning te voorkomen. Dus creëer een continue luchtstroom door de woning.
Condens tussen de ramen
De minst gunstige situatie is als u condens tússen het isolatieglas heeft. Uw raam is lek. Oftewel: er kan lucht tussen de glasplaten komen, waardoor het isolatieglas niet meer luchtdicht is en zijn isolerende werking verliest. Het droogmiddel raakt verzadigd met vocht waardoor condens ontstaat. De enige goede beslissing is nieuw isolatieglas.
Bezoek onze showroom in Wormerveer
Wilt u meer weten over beslagen ramen? Bent u benieuwd naar de mogelijkheden van isolerende kozijnen, ramen, deuren en schuifpuien? Of vraagt u zich af: wat kosten isolerende kozijnen? Neem vrijblijvend contact met ons op of bezoek onze showroom aan de Zuideinde 40 in Wormerveer.